Facebook
YouTube
Pinterest
Instagram

Runderlende met een klassieke bearnaisesaus

Runderlende met een klassieke bearnaisesaus, licht gerookte oesterzwammen en krokante chips van aardappel

BENODIGDHEDEN

– 4x 150 gram runderentrecote van FarmersGold
– Boter
– 1 eetlepel verse dragonblaadjes
– 3 eierdooiers
– 0,5 deciliter dragonazijn
– 300 gram roomboter
– 1 eetlepel Marne Groninger mosterd
– 2 Jonagold appels
– 200 gram grote oesterzwammen
– 2 grote Agrai aardappelen
– 3 deciliter olie
– Grof zeezout
– 250 gram fijngesneden rode kool
– 100 gram suiker
– 1 deciliter azijn
– 1 deciliter water
– 1 scheut olijfolie
– 2 Doyenne du Comise peren
– Peper
– Zout
– Kleine rookoven met rookmot

WERKWIJZE

Rode kool salade
Doe azijn, water en suiker in een steelpan en brengen dit aan de kook. Doe de rode kool in een passende kom. Zodra het vocht in de steelpan kookt voegt u een een scheut olijfolie toe en giet dit dan al kokend over de rode kool heen en roer het even goed om. Laat de salade in het vocht afkoelen. Wanneer het afgekoeld is voegt u de fijngesneden reepjes appel en peer toe.

Voordat u de rode koolsalade gaat serveren moet u deze nog wel even afgieten en eventueel op smaak brengen met peper en zout.

Runderlende
Snij als eerste de vetrand van de runderlende en snij dit vet in de vorm van dobbelstenen (dit noemen we kaantjes). Strooi wat peper en zout over de runderlende en bak deze in hete boter even kort aan beide zij- des aan, haal het dan uit de pan en laat het vlees rusten. Bak vervolgens de kaantjes zachtjes in de boter waar ook het vlees in gebakken is totdat ze krokant en mooi van kleur zijn.

Strooi vervolgens in een rookoven wat rookmot en leg de oesterzwammen op het rooster. Zet de rookoven op hoog vuur en zodra het gaat roken weer van het vuur halen. Wanneer de oven is afgekoeld de oester- zwammen haalt u de oesterzwammen er uit en bestrooi deze met peper en zout. Snij bij het serveren de warme lende in mooie dunne plakken en dresseer hier de lauwwarme bearnaisesaus over. Garneer als laat- ste het gerecht met de gerookte oesterzwammen en een mooie tak verse dragon.

Bearnaisesaus
Doe de eierdooiers en dragonazijn in een passende pan met wat peper en zout en zet deze eerste pan dan in een iets grotere pan met heet water, “au bain-marie”. Klop de eidooiers en dragonazijn met een garde op tot een romige, gebonden massa. Giet de lauwwarme gesmolten roomboter zeer langzaam in de massa en blijf kloppen tot alle boter verbruikt is. Voeg de fijn gesneden dragon blaadjes toe en maak de saus eventueel nog op smaak. Let op: laat de saus niet afkoelen!

Krokante chips van aardappels
Snij de zorgvuldig gewassen “Agria”aardappel met schil in dunne plakjes, gebruik hiervoor een mandoline. Snij ze iets dikker dan de gebruikelijke chips, dat is beter voor de smaak. Was de plakjes in koud water en dep ze even droog met een schone theedoek. Doe een laag olie in een koekenpan en verwarm dit tot maximaal 170°C. Doe de plakjes één voor één in de pan en niet teveel tegelijk want dan koelt de olie te snel af. Bak de chips ongeveer 3 tot 5 minuten afhankelijk van de dikte lekker krokant. Laat de chips uitlekken en strooi er wat grof zeezout over.

Maak uw bord mooi op en geniet van dit heerlijke gerecht. Eet smakelijk!

Seizoen 2 – Aflevering 1


Related Posts

Kip met Thaise chili groenten, Basmati rijst en een Rabarbercompote

Kip met Thaise chili groenten, Basmati rijst en een Rabarbercompote

Hele gebraden kip “Chan’s Massala” met Thaise chili groenten, Chan’s Basmati rijst en een Rabarbercompote BENODIGDHEDEN (8 PERSONEN) – 2 grote braadkippen (1,8 kg per stuk) – 250 gram boter – Chan’s Massala kruiden – 2 groene courgette – 2 aubergines – 3 gekleurde paprika’s – 2 uien – 250 gram […]

Runderhachee met een stamppot hutspot

Runderhachee met een stamppot hutspot

Runderhachee met een stamppot hutspot, knapperige spekjes,  gebrande cashewnoten en verse jus BENODIGDHEDEN VOOR 8 PERSONEN – 2 kg middelgrote aardappelen – 2x 1,5 kg gesneden uienringen – 1,5 kg gesneden wortelen – 500 gr spekreepjes – 2 kg riblappen van FarmersGold – 200 gr boter – 1 […]