Nederland Proeft gemist? Kijk hier aflevering 1 van seizoen 2 terug!

Aflevering 1 seizoen 2

Ed Hoogendijk en Winston Post trappen seizoen 2 af bij Rego BV, waar eerlijk vlees vandaan komt. Tussendoor maakt Winston leuke uitstapjes om verse ingrediënten voor Ed te verzamelen. Winston gaat naar Bakker Bart voor rustiek brood én hij brengt een bezoek aan een oesterzwammen kwekerij.

 

Nederland Proeft wordt mede mogelijk gemaakt:

Rego BV

De zoogkoeien van Rego Veehouderij lopen vanaf het voorjaar tot de herfst buiten met de kalfjes. Als ze terug in de stal komen worden de kalfjes apart gedaan. De stieren blijven daarna binnen om afgemest te worden. De vaarskalveren gaan het voorjaar erna weer naar buiten. Alle dieren zijn ruim én op stro gehuisvest. Bovendien is al het vlees van Rego Veehouderij vrij van antibiotica en groeibevorderaars. Kortom, een lekker stukje eerlijk vlees!

 

Kwekerij van Lieshout

Kwekerij van Lieshout teelt al 35 jaar oesterzwammen. Bij de oogst worden de oesterzwammen van de ‘voetjes’ gesneden. Maar de oesterzwamvoetjes zijn eigenlijk een prima product. Ze smaken net zo lekker als de oesterzwammen die je in de winkel vind en de voetjes hebben bovendien ook een stevige en vlezige structuur die rijk is aan vezels en vitamine. In een aantal verschillende gerechtjes kun je zien dat oesterzwammen op heel veel manieren te gebruiken zijn zoals in een tapenade, als vleesvervanger of natuurlijk in een ouderwetse boerenomelet.

 

Hoeksche Chips

In 2002 richtte drie Hoeksche Waardse akkerbouwers: Henk Scheele, René de Zeeuw en Gerrit Rozendaal samen Hoeksche Hoeve op. Ze gebruiken alleen aardappelen die ze zelf geteeld hebben daarnaast gebruiken ze verschillende rassen voor de chips. De chips varieert in smaak tijdens de seizoenen. Aardappelen immers ook. Bij nieuwe aardappelen is de schil veel dunner. Hierdoor is de smaak anders, frisser, droger, knappiger. In de loop van het seizoen verandert de smaak langzaam. De schil wordt dikker en de chips gaat voller en rijper smaken. Industriematige chips smaakt het hele jaar door hetzelfde, dit kan alleen door de oorspronkelijke smaak van de aardappel grotendeels weg te halen. Daardoor is het nodig de chips weer op smaak te brengen met smaakstoffen. De enige toevoeging die Hoeksche Hoeve toepast, is een beetje zeezout en natuurlijke kruiden.

 

Vomar

Het robuuste, krachtige en gezonde Robberbrood is dé topper van de broodafdeling van Vomar. Alle Rubberbroden worden namelijk gemaakt van de beste graansoorten en bevatten geen E-nummers, wat dit brood zeer smakelijk en gezond maakt. Benieuwd hoe, waar en door wie het heerlijke Robberbrood van Vomar gemaakt wordt? Winston Post krijgt een kijkje in de bakkerij.

 

Huls

Droge worst is ook zo’n typisch streekgerecht, waarbij de worst na de eerste bereiding wordt opgehangen om te drogen en ‘m zo z’n specifieke bite en smaak te geven. Iedere regio deed (en doet) dat met een eigen productiewijze en met specifieke kruiden en specerijen. De onderneming die zich hiermee inmiddels een wereldwijde faam heeft verworven is Huls in Vlagtwedde.