Heb je Nederland Proeft gemist? Kijk hier aflevering 3 van seizoen 2 terug!

Aflevering 3 – Seizoen 2

In deze aflevering van Nederland Proeft staat de bak op de Broekerveiling, de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld! Truus & Atie presenteren al jarenlang vrijwillig het West Friese kostuum op de veiling, en daarom is het tijd deze twee gezellige dames in het zonnetje te zetten. Voor de ingrediënten gaat Winston deze week langs bij Snack Connection, waar hij ziet hoe noten ambachtelijk worden verwerkt. Daarnaast maakt hij een eigen appelbol bij Bakkerij Smolders.

Snack Connection

Snack Connection is dé specialist op het gebied van noten, pitten, zaden, zuidvruchten en aanverwante artikelen. Ze halen hun grondstoffen uit alle delen van de wereld, om deze volgens te verwerken in hun fabriek. Winston ontdekt dat er een hoop gebeurt in de fabriek, onder andere: noten & pinda’s branden, drageren, coaten en roosteren.

Gebak van Smolders

Winston Post is in Breukeleveen, bij Gebak van Smolders. Deze bakkerij maakt op ambachtelijke wijze zoete en hartige lekkernijen. Allemaal héél lekker, maar hun specialiteit is toch wel de appelbol. Winston gaat daarom appelbollen maken bij Smolders. Dat wordt smullen!

Huls

Droge worst is ook zo’n typisch streekgerecht, waarbij de worst na de eerste bereiding wordt opgehangen om te drogen en ‘m zo z’n specifieke bite en smaak te geven. Iedere regio deed (en doet) dat met een eigen productiewijze en met specifieke kruiden en specerijen. De onderneming die zich hiermee inmiddels een wereldwijde faam heeft verworven is Huls in Vlagtwedde.