Barbecuen in de winter wordt steeds populairder! Ruim eenderde van de Nederlanders steekt de barbecue ook weleens aan in de herfst of winter. En waarom eigenlijk niet? Het is ontzettend sfeervol!  Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden als je een winterbarbecue organiseert? Nederland Proeft geeft je tips!

De juiste barbecue

Is jouw barbecue bestand tegen lage temperaturen? Goedkope barbecues zijn vaak van dun materiaal gemaakt, waardoor de temperatuur flink beïnvloed kan worden door de buitentemperatuur. Bovendien is een barbecue met deksel geen overbodige luxe wanneer je gaat barbecuen in de winter!

Waar zet je de barbecue neer?

Zet de barbecue uit de wind! Een snijdende winter-wind zorgt ervoor dat het garingsproces een stuk langer duurt. Een gasbarbecue kan zelfs uitwaaien, en dat kan gevaarlijke taferelen veroorzaken. Wanneer het gas zich ophoopt onder de deksel en jij hem daarna opnieuw aansteekt, kunnen er flinke vuurballen ontstaan.

Extra tijd & houtskool

Hou er rekening mee dat een winterbarbecue langer duurt dan een zomerbarbecue. Hoeveel voorzorgsmaatregelen je ook treft, de barbecue moet flink werken om op temperatuur de komen én te blijven. Zorg er daarom ook voor dat je een extra zak houtskool of tank propaangas achter de hand hebt. Je zal namelijk eerder door je kooltjes of gas heen zijn dan in de zomer.

Zorg voor warmte

Zorg ervoor dat je gasten geen kou lijden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je gasten zitten te bibberen van de kou en eigenlijk liever naar binnen gaan. Met de volgende tips voorkom je dit:

  • Zet een partytent op. Zo ben je voorbereid op regen, sneeuw, hagel of wind.
  • Zet vuurkorven neer in de tuin. Dit geeft ook nog eens een sfeervolle touch aan je winterbarbecue.
  • De meest verwarmende tip: zet terrasverwarmers neer in de tuin.

Zorg voor verlichting

Zorg voor goede verlichting. Zowel voor de gezelligheid, als voor de veiligheid. Zet bijvoorbeeld fakkels neer en hang sfeervolle lichtsnoeren op. Voor degene die aan de barbecue staat, is een hoofdlampje geen overbodige luxe. Je wilt immers wel zien of het vlees goed gaar is.

Eten & drinken voor een winterbarbecue

Tijdens een winterbarbecue serveer je natuurlijk winterse gerechten. Denk bijvoorbeeld aan wild vlees zoals hert, fazant of wildzwijn. Laat de frisse salades achterwege en serveer warme bijgerechten met wintergroenten, zoal stamppot of snert. Sluit de het etentje af met een warm barbecue-dessert, zoals gevulde appels. Ook de dranken kun je natuurlijk afstemmen op het seizoen, denk aan glühwein, warme chocolademelk. jägerthee of rum.