Nederland Proeft heeft een ijst van 8 exotische vruchten samengesteld die je zeker eens moet proberen! In het buitenland, of als je het een keer tegenkomt, gewoon in eigen land!

Mangistan

Mangistan
De mangistan (ook wel mangosteen genoemd) is een bes die zo groot is als een kleine sinaasappel. De bes wordt beschouwd als de koningin onder de vruchten en is in de tropen erg populair. De bes heeft een stevige, leerachtige, gladde schil. Daaronder zitten zachte, sappige, witte zaadmantels. De smaak is fritzoet en doet denken aan de smaak van druiven, perziken of lychees.

Kiwano

Kiwano

De kiwano, ook wel Afrikaanse komkommer genoemd, komt oorspronkelijk uit Kalahari-woestijn in tropisch Afrika. De stekelige schil is niet eetbaar, maar het geleiachtige vruchtvlees wel. De smaak van de kiwano is een combinatie van citroen en banaan.

Cherimoya  

cherimoya

De Cherimoya, ook wel Jamaica appel genoemd, vindt zijn herkomst en Peru en Ecuador. De hartvormige vrucht bevat vruchtvlees dat qua smaak doet denken aan aardbeien met slagroom.

Lime Caviar

finger limes, citrus caviar

Lime Caviar, ook wel fingerlime genoemd, is een citrusvrucht die groeit in de subtropische regenwouden grenzend aan New South-Wales en het zuidoosten van Queensland. Deze vrucht ziet er van de buitenkant niet bijzonder uit, maar als je de lime caviar doorsnijdt springen de bolronde celletjes uit de vrucht. Citrus caviar heeft verschillende  ‘natuurlijke’ pulpkleuren: groen, geel, roze en rood.

Boedhha Vinger

Boeddha vinger

Een andere bijzondere citrusvrucht, is de boeddha vinger. De vrucht heeft zijn naam ‘boedhha vinger’ te danken aan de vingerachtige segmenten. Onder de dikke geel-groene schil zit wit zaadloos vruchtvlees, dat zoeter en milder is dan de smaak van citroen.

Doerian

 Waarschijnlijk de minst smakelijke vrucht uit dit lijstje: de Doerian, deze vrucht komt oorspronkelijk uit Maleisië en Borneo, maar wordt tegenwoordig in Azaatische landen geteeld. De doerian staat bekend als stinkvrucht en mag op bepaalde openbare plekken in Azië niet gegeten worden.

 Zuurzak  

De zuurzak is een exotische vrucht die zo’n 20 tot 30 centimeter groot is en maar liefst 2,5 kilo kan wegen! Het zachte vruchtvlees is zoetzuur van smaak en wordt veelal gebruikt voor smoothies en shakes. De zuurzakbladeren schijnen een medicinale werking te hebben en worden onder andere gebruikt tegen depressiviteit, slapeloosheid en verwardheid.

Carambola

 Carambola

De carambola en een frisse en lichtzoete vrucht die bekend staat om zijn sterachtige vorm. De vrucht komt oorspronkelijkuit Zuidoost-Azië en de eilanden in de Pacifische Oceaan of Stille Oceaan.