Niet drie keer per dag een maaltijd, maar verdeeld over de dag zes keer een klein, smakelijk gerecht naar keuze, afgestemd op de wens en behoefte van de patiënt. Per 1 oktober 2015 krijgen patiënten van het Radboudumc pure dagverse smaakvolle gerechten die ze zelf kiezen op het moment van serveren. In totaal zijn er meer dan 250 gerechten ontwikkeld onder de naam FoodforCare. Winston Post heeft afgesproken met diëtist Manon van den Berg, die onderzoek heeft gedaan naar het voedingsconcept.

Zes keer per dag eten voor patiënten Radboudumc 

Niet drie keer per dag een maaltijd, maar verdeeld over de dag zes keer een klein, smakelijk gerecht naar keuze, afgestemd op de wens en behoefte van de patiënt. Per 1 oktober 2015 krijgen patiënten van het Radboudumc pure dagverse smaakvolle gerechten die ze zelf kiezen op het moment van serveren. In totaal zijn er meer dan 250 gerechten ontwikkeld onder de naam FoodforCare. Patiënten zelf speelden een essentiële rol bij de ontwikkeling: zij testten onder meer op geur, smaak en portiegrootte. De eerste pilots bleken succesvol: patiënten gingen beter eten en dit droeg aantoonbaar bij aan hun welbevinden, conditie en herstel. Het Radboudumc voert FoodforCare stapsgewijs in. Naar verwachting gebruiken vanaf januari 2016 alle patiëntenafdelingen het nieuwe assortiment. FoodforCare is een initiatief van en ontwikkeld door én met jongeren met kanker (AYA), het Radboudumc en Maison van den Boer. Maison van den Boer gaat FoodforCare verder exploiteren.

Unieke voedingsformule

FoodforCare is veel meer dan alleen de ontwikkeling van nieuwe smaakvolle gerechten. Een van de succesfactoren is de actieve rol die patiënten hebben in het kiezen van hun gerecht. Zes keer per dag gaan voedingsassistenten met gerechten op serveerbladen langs bij patiënten. De patiënt krijgt ter plekke uitleg over de ingrediënten en besluit dan wat hij/ zij lekker vindt. Per patiëntgroep wordt rekening gehouden persoonlijke voorkeur, specifieke diëten (bijv. eiwitverrijkt, natriumbeperkt), consistentie ( vloeibaar, gemalen en voedselallergieën.  Het assortiment bestaat uit meer dan 250 dagverse gerechten: shakes, smoothies, ontbijt, lunch, soepen, warme maaltijden, salades, desserts, snacks en snoep. Uiteraard kiest de patiënt zelf hoe vaak en hoeveel gerechten hij bestelt. Hierin zijn allerlei variaties mogelijk.

Oorsprong

In 2013 gaven jongeren met kanker op de afdeling Medische Oncologie aan dat het ziekenhuiseten hen niet smaakte, vooral niet tijdens chemokuren. Een signaal dat de afdeling graag oppakte. Samen met diëtisten, Maison van den Boer en de jongeren zelf werden kleine gerechten ontwikkeld, die qua geur, kleur, smaak en voedingsbehoefte aansloten bij hun behoeften. Na een pilot van 6 maanden bleken de jongeren een betere eetlust te hebben, zich conditioneel beter te voelen en hadden ze minder medicatie tegen misselijkheid nodig. Een bijkomend voordeel is dat er minder eten weggegooid wordt. Dat was aanleiding om het voedingsconcept verder te ontwikkelen en begin 2015 in een grotere pilot op zes afdelingen van het Radboudumc te starten. Na opnieuw zeer positieve ervaringen, wordt FoodforCare per september stapsgewijs in het hele ziekenhuis geïntroduceerd.  Alleen bij de kinderafdeling wordt nog nader onderzocht of deze aanpak mogelijk en gewenst is.

FoodforCare Foundation, wetenschappelijke onderzoek

Er wordt een FoodforCare Foundation opgericht, onder verantwoordelijkheid van het Radboudumc. Deze stichting bewaakt de principes van het voedingsconcept en ondersteunt wetenschappelijk onderzoek door het Radboudumc. Hierin wordt onder andere de relatie tussen voeding, gezondheid en meetbaar herstel onderzocht, als ook emotionele effecten en welbevinden van patiënten.

Samenwerking Maison van den Boer

Het Radboudumc en Maison van den Boer hebben FoodforCare, in samenspraak met jongeren met kanker, ontwikkeld. Het Radboudumc is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat de voedingsformule introduceert en ziekenhuisbreed doorvoert. Het concept past in de persoonsgericht zorg die bij het Radboudumc hoog in het vaandel staat. 

Foodforcare zal worden geëxploiteerd door Maison van den Boer. Hiervoor richt de cateraar het nieuwe bedrijfsonderdeel FoodforCare op. De patiëntenvoeding van het Radboudumc gaat als volledige uitbesteding over naar dit nieuwe bedrijf. Maison van den Boer zal het concept ook aanbieden aan andere ziekenhuizen en eerstelijns zorg.