Kinderen groenten & fruit leren eten. Voor de een is het een strijd en voor de ander een gemak. Maar wat doe je als je kinderen in de “lust-ik-niet” fase zitten. Wees gerust: deze fase gaat vanzelf weer voorbij. Toch heeft Winston Post een aantal tips & trucs voor jou op een rijtje gezet, waarmee je jouw kind(eren) kunt helpen om plezier te krijgen in het eten van groenten en fruit!

Kinderen groenten & fruit leren eten

  1. Laat kinderen zelf kiezen welke groente er ‘s avonds gegeten wordt! Deze tip werkt vooral bij peuters, die een eigen wil ontwikkelen. Wanneer kinderen zelf deze keuze maken, hebben zij het gevoel dat ze de baas zijn en is de kans groter dat zij de groente opeten.
  2. Betrek je kinderen bij het bereiden van eten. Wanneer kinderen mee mogen helpen met wassen, snijden en koken, is de kans groot dat ze trots zijn op het eindresultaat en het daarom maar al te graag willen proeven!
  3. Maak er een feestje van! Maak gezichtjes en vormpjes van het eten. En: geef een leuke naam aan het gerecht. Wedden dat het nu een stuk leuker is om op te eten?  
  4. Een open deur, maar wel erg belangrijk: eet zelf ook veel groenten & fruit. Kinderen nemen het gedrag van hun ouders dikwijls over, dus zorg voor het goede voorbeeld!
  5. Combineer geliefde smaken, met smaken die je kinderen wat minder lekker vinden.
  6. Beperk groente niet alleen tot de warme maaltijd. Groente kan heel de dag door gegeten worden: met het ontbijt, tijdens de lunch of tussendoor..
  7. Geef niet op! Kinderen moeten gemiddeld 10 tot 15 keer een smaak proeven voordat ze het kunnen waarderen.