Hoeveel eieren mag je per dag eten? Winston Post vraagt het aan Alex Janssen van Stichting Blij met een Ei.

Stichting Blij met een Ei

 

In een ei zitten veel waardevolle voedings- stoffen, zoals aminozuren (belangrijk voor groei en herstel van het lichaam), eiwitten en vitamines zoals A, D, E, B12 en B2, nuttige mi- neralen zoals fosfor en selenium en een ei van 60 gram bevat slechts 75 Kcal (315 kJ).

Eieren zijn dus gezond voor je. Het cholesterol in eieren is nauwelijks van invloed op het cholesterol in je bloed. Eieren bevatten belangrijke vitaminen en mineralen die van belang zijn om je lichaam gezond te houden. Om alle vitaminen en mineralen voldoende binnen te krijgen is het belangrijk gevarieerd te eten en daar hoort een ei bij. Een gezonde volwassene die niet vet eet en kiest voor magere varianten van vlees en zuivel kan gerust een eitje meer eten.

Een ei bestaat voor zo’n 60% uit eiwit en voor ongeveer 30% uit dooier. De rest is de schaal. Afhankelijk van het voer van de kip varieert de kleur van de dooier van lichtgeel tot diep oranje. Een witte kip legt meestal witte eieren en een bruine kip meestal bruine eieren.