De Belgische frietpotcultuur is officieel erkend als Belgisch immaterieel erfgoed. Goed nieuws dus voor onze Zuiderburen,

want door die erkenning komen de Vlaamse frieten in aanmerking om opgenomen te worden in het Unesco-werelderfgoed. Zo trots als de Belgen zijn op hun friet, hebben wij in Nederland natuurlijk ook culinaire toppers waar wij bekend om staan. Wat zijn de gerechten en producten waar wij Nederlanders trots op zijn? Een kleine greep uit de lange lijst:

De kapsalon

Je zou het misschien niet verwachten, maar de kapsalon is bedacht in Nederland. Shoarmazaak ‘El Aviva’ aan de Schiedamseweg in Rotterdam heeft in 2003 de allereerste kapsalon verkocht. Inmiddels is deze snack met friet, shoarma, Goudse kaas en salade niet meer weg te denken!

De pepernoot

Het originele recept is toch echt Nederlands. Zonder kruiden, maar met anijs! Banketbakker Van den Brenk (1756) gebruikte één deel fijn koekdeeg en één deel grof koekdeeg. Het fijne koekdeeg bestaat uit honing met roggemeel, potas en anijszaad. Grof koekdeeg bestaat uit stroop, roggemeel, water, potas en anijszaad. Bakpoeder is de moderne variant van potas. Smullen maar!

 

Snacks

Wij Hollanders zijn goed in het bedenken van snacks. Ook de frikadel, viandel, bitterbal, kaassoufflé, bamischijf en berenklauw zijn in Nederland bedacht. De kroket, komt dan weer officieel uit Frankrijk.

 

Beschuit met muisjes

In 1938 presenteerde de Ruijter (ja, het bekende vlokken-merk. Ook typisch Nederlands beleg) de Oranjes: een enorm blok met Oranje muisjes bij de geboorte van prinses Beatrix. Sindsdien is het een typische Hollandse traditie geworden om bij een kraambezoek te trakteren op beschuit met muisjes. Tot 1990 waren muisjes altijd roze met wit, daarna werden ze in twee kleuren op de markt gebracht: blauw voor een jongen, roze voor een meisje.

 

Stampot

Natuurlijk is de stamppot Hollands trots! (Alhoewel.. In het buitenland kennen ze ook gewoon stamppot). Wanneer de stamppot precies bedacht is, blijft onduidelijk. We weten wel dat hutspot al in 1574 gegeten werd, toen het Beleg van Leiden werd beëindigd. Hutspot werd toen zonder aardappelen gegeten, want die waren nog onbekend in Europa. Destijds gebruikte mensen pastinaak.

 

 

Nu maar afwachten tot het Unesco-werelderfgoed al deze lekkere tradities opneemt.