Eten weggooien is natuurlijk hartstikke zonde! Daarom geeft Nederland Proeft tips over hoe je voedselverspilling tegen kunt gaan. Vandaag hebben wij 6 tips voor het gebruiken van oud brood!

1. Paneermeel

Paneermeel van oud brood is niet alleen budget proof, maar ook nog eens heel lekker! Verwarm de oven voor op 150C. Snijd de korstjes van het brood en leg de sneetjes op een bakplaat (met bakpapier). Schuif de bakplaat voor ca. 30 minuten in de oven. Als het brood droog, goudbruin en crispy is, haal je het eruit. Doe de sneetjes in de keukenmachine en maal het tot paneermeel. Tip: je kunt verschillende soorten brood door elkaar gebruiken.

2. Spaans brood

Maak van oude boterhammen een lekker bijgerecht: Spaans brood. Rooster het brood (in de broodrooster of met een druppeltje olijfolie in de pan). Halveer een knoflookteentje en wrijf het brood aan beide kanten in. Doe hetzelfde met een tomaat. Besprenkel het brood met olijfolie en strooi er wat zeezout overheen.

3.  Pizzabroodje

Heb je stokbrood over? Maak er pizzabroodjes van! Verwarm de oven voor op 200C. Snijd het stokbrood door de helft. Beleg beide kanten met tomatenpuree, mozzarella kaas, knoflook en verschillende (restjes) groenten zoals ui, paprika, champignons en tomaten. Leg de broodjes nu voor ca. 10 minuten in de oven.

4. Broodpap

Witbrood over? Maak er ouderwetse broodpap van! Breng 1 liter melk aan de kook en voeg vervolgens 250 gram brood zonder korst toe. Laat het geheel doorkoken; goed roeren tussen door. Vervolgens voeg je wat bastaardsuiker en een klontje boter toe.

5. Croutons

Croutons maken is een lekkere én makkelijke manier om oud brood te verwerken.  Verwarm de oven voor op 200C. Snijd het brood in blokjes van ca. 1 centimeter en doe ze in een grote schaal. Voeg een scheut olijfolie toe. Voeg daarna naar smaak peper & zout toe (je kunt er ook voor kiezen om het extra te kruiden met bijvoorbeeld peterselie, tijm, oregano of knoflook). Leg het brood op een bakplaat (met bakpapier) en schuif de bakplaat voor ca. 25 minuten in de oven.

6. Wentelteefjes

Met wentelteefjes kun je perfect oud brood opmaken. Sterker nog, met vers brood is het veel lastiger om lekkere wentelteefjes te maken. Maak een mengsel van 250 milliliter melk, 1 ei, 1 zakje vanille suiker en 1 theelepel kaneel. Snijd de korstjes van het brood en wentel de sneetjes één voor één door het ei-mengsel. Vervolgens opbakken in een pan met margarine.