Wat is gezond eten volgens de Schijf van Vijf anno 2017? Dr. ir. Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum geeft tips!

Gezond eten volgens de Schijf van Vijf

Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoe doe je dat? In de Schijf van Vijf staan producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam. Omdat ze bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je daarnaast de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
De Schijf van Vijf bestaat uit vijf vakken vol goede producten om uit te kiezen. Iedereen is anders. De Schijf van Vijf kun je dan ook op 17 miljoen unieke manieren invullen. Of je nu liever vega eet of vlees, meer houdt van bulgur of van aardappelen, dol bent op exotisch fruit of op appels en peren: iedereen maakt zijn eigen Schijf van Vijf. Volg je smaak!
 
Zo maak je het makkelijk om elke dag 250 gram groente te eten:
  • Bedenk: groente eten kan bij elke maaltijd en tussendoor. Door groente op brood te doen of tussendoor te nemen sleep je al makkelijk 50 gram binnen. 
  • Bij het avondeten helpt het om groente als eerste op te scheppen. Ligt minstens de helft van je bord vol met groente? Dan zit je goed! En wat blijkt ook? Hoe meer soorten groente je klaarmaakt, hoe meer groente je eet.
Meer informatie over de Schijf van Vijf vind je op de website van het Voedingscentrum.