Ben jij in januari goed van start gegaan met een gezond eetpatroon, maar sluipen je oude gewoontes er weer langzaam in? Met deze tips lukt het je om die goede voornemens vast te houden!

1. Preppen

Heb je door de weeks nauwelijks tijd om verse maaltijden te bereiden? Start dan met preppen. Als er gerechten en gezonde snacks in de (koel)kast of vriezer liggen, ben je minder snel geneigd om een pizza in de oven te schuiven of een ongezonde maaltijd te bestellen.

Tips 

  • Prik in het weekend een ochtend of middag waarop je de keuken induikt om een aantal dagen vooruit te koken.
  • Als je de smaak te pakken hebt, kun je ook gezonde tussendoortjes, lunchgerechten en ontbijtjes preppen.
  • Maaltijden, snacks en producten die je kunt preppen zijn bijvoorbeeld: pasta- en rijstgerechten, soepen, groentespreads, eieren, havermout repen- en koekjes, overnight oats, wraps of salades (in een shakebeker).
  • Bedenk van te voren goed hoe je week eruit ziet en hoever je vooruit gaat koken. Wanneer dit langer is dan 2 tot 3 dagen, zullen bepaalde gerechten en snacks bewaard moeten worden in de vriezer. Houd hier rekening mee bij het samenstellen van je maaltijden en tussendoortjes.

2. Plan vooruit

Is meal prepping niks voor jou? Plan je menu’s dan tenminste een week vooruit. Dit helpt je om eenvoudig en snel een gezond boodschappenlijstje samen te stellen.

3. Eet genoeg groenten & fruit

Zorg ervoor dat je iedere dag 2 stuks fruit en 250 gram groente binnenkrijgt. Het lijkt soms logisch om fruit te eten als tussendoortje en groente toe te voegen aan het avondeten, maar varieer hier eens mee. Voor je het weet, zit je zo aan de aanbevolen hoeveelheid!

Tips 

  • Maak ‘s morgens een smoothie met groente & fruit.
  • Zet een bakje snacktomaten of kleinfruit zoals bessen of  bramen op je werkplek.
  • Doe tussen de middag wat kiemgroente, rauwkost of banaan op je boterham of lunch met een kleurrijke salade.
  • Pak ‘s avonds worteltjes of radijsjes met hummus als snack.
  • Maak gezonde(re) variaties op ongezondere maaltijden. Kies bijvoorbeeld voor groentefrietjes van zoete aardappel, wortel of pompoen. Of maak zelf een verse pizza met een bloemkool bodem en beleg het met verschillende groenten.

4. Abonneer je op een groente- en fruitpakket

Heb je moeite met het samenstellen van gezonde maaltijden? Abonneer je dan op een groente- en fruit pakketservice, waarbij je wekelijks een krat met verse producten aangeleverd krijgt. Op deze wijze word je gestimuleerd om creatief bezig te zijn met koken én ontdek je misschien wel nieuwe gerechten/ producten die in de smaak vallen!

5. Geniet!

Het allerbelangrijkste: geniet! Kies voor snacks en gerechten die je écht lekker vindt. Kijk ook naar hoe je je lievelingsgerecht- of snack net wat gezonder kunt maken. Vaak bereik je dit al door zelf de keuken in te duiken en pakjes, zakjes en potjes te vermijden. Als je zelf bijvoorbeeld sauzen, pizza’s of koekjes maakt, kun je er heel makkelijk een gezonde twist aan geven.

En tot slot: wees niet te streng voor jezelf. Iedereen eet wel eens een dagje wat minder gezond. Dus als je dan een keer een kant-en-klaar pizza in de oven schuift of een stuk taart eet tijdens de verjaardag van je collega, geniet er dan ook van!