Het is weer bijna tijd om met familie & vrienden te proosten op het nieuwe jaar! Wil je straks iedereen verbazen met je kennis over champagne? Dan moet je deze tips & weetjes zeker even doornemen.

Het etiket ‘campagne’

Alleen mousserende wijnen die in de champagnestreek gemaakt zijn, mogen het etiket ‘champagne’ dragen.

Het tussen Brut, Sec en Demi-Sec

De termen ‘Brut, Sec en Demi-sec’ geven aan hoe zoet de champagne is. Demi-Sec is met 35 tot 50 gram suiker (per fles) de zoetste champagne. Sec bevat tussen de 17 en 35 gram suiker. Als je niet zo van zoete champagne houdt, moet je voor Brut kiezen. Hier zit een maximale hoeveelheid in van 15 gram suiker per fles in

BubbelsĀ 

In een fles champagne van 75 cl zitten meer dan 45 miljoen bubbels!

Champagne ontkurkenĀ 

Champagne kun je beter niet ontkurken met een feestelijke knal. Als je dit doet, gaat er namelijk veel van het koolzuurgas verloren. Als je dit wil voorkomen, moet je de champagne als volgt ontkurken:

  1. Druk je met je duim de kurk naar beneden en draai je de muselet in zes slagen los.
  2. Verwijder de muselet.
  3. Houd je duim op de kurk en sla je vingers om de hals van de fles.
  4. Houd met je andere hand de fles aan de onderkant vast.
  5. Vervolgens draai je de fles voorzichtig rond, zodat de kurk loskomt.
  6. Houd de kurk voorzichtig tegen met je duim.

Champagne inschenken

Champagne schenk je in door de fles aan de onderkant vast te houden, en niet bij de hals. Vervolgens schenk je champagne net in als bier: het glas schuin houden, de drank langs het glas laten glijden en twee vingers onder de rand stoppen.

Schuim in je glas

Als je champagne te snel inschenkt, ontstaat er veel schuim in je glas. Lost het schuim niet op? Dan is je glas waarschijnlijk niet goed schoon.

Druk op champagnefles

De druk in een champagnefles kan oplopen tot 6 bar! Even ter vergelijking: drie keer zo hoog als de druk in een autoband!