Een bord mooi opmaken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met deze simpele basisregels kan jij als thuiskok indruk maken op je gasten!

bord opmaken

Kleuren, vormen & texturen

Eigenlijk begint een mooi bord al bij het samenstellen van je gerecht. Om te vermijden dat het bord er saai uitziet, is variatie extra belangrijk. Kies ingrediënten met verschillende texturen, vormen en kleuren. Dit maakt de opmaak niet alleen mooier, het maakt het gerecht ook spannender qua smaak.

Kleuren 

Kleuren zijn ontzettend belangrijk, want het beïnvloedt de manier waarop men het eten ervaart. Denk daar dus goed over na wanneer je een gerecht samenstelt. Hoewel een compleet wit gerecht ook heel chique en creatief kan zijn, doen kleurrijke gerechtjes het altijd goed. Kies voor mooie kleuren die bij het seizoen passen. Pas wel op met herfstkleuren, dit kan al snel grauw ogen! Zijn de ingrediënten van je gerecht redelijk neutraal van kleur? Dan kun je ook kleurrijke garneringen toevoegen, zoals eetbare bloemetjes en cressen. Let op: houd het wel chique en overdrijf het niet!

Vormen 
Kies ook voor diverse vormen op het bord. Gebruik je producten die niet makkelijk zijn om mooi te presenteren, zoals puree? Gebruik dan wat hulpmiddelen! Maak bijvoorbeeld toefjes met een spuitzak of bolletjes met twee eetlepels.

Texturen
Verschillende texturen maken het gerecht niet alleen lekkerder, het oogt spannend en het maakt de gasten nieuwsgierig! Bijvoorbeeld: combineer crunchy met schuim of een gel.

Borden, glazen, potjes..

Bedenk waar je het gerecht op gaat presenteren. In de meeste gevallen zal je waarschijnlijk kiezen voor een bord, maar dit kan ook een houten plank, (wijn)glas, weckpotje of iets anders zijn. Glazen werken vooral goed bij soepen, amuses en desserts. Glaasjes zijn ook heel handig als je gerecht toch niet zo mooi uitkomt op het bord. Bijvoorbeeld als je cake een beetje ingezakt is.

De indeling

Hoe deel je een bord goed in? Om te beginnen: leg vooral niet teveel op het bord, dat wordt onoverzichtelijk. Lege ruimtes zijn helemaal niet erg. Dit benadrukt juist alle individuele onderdelen. Wanneer je begint met het opmaken van je bord, start met het hoofdingrediënt en/of begin in het midden van het bord. Hierdoor kun je beter visualiseren hoe het bord er uiteindelijk uit komt zien zien. Bovendien werk je op deze wijze een stuk netter en voorkom je dat het een rommeltje wordt. Werk vervolgens naar de zijkanten toe, maar blijf uit de buurt van de randen van het bord. Tot slot een tips van vele chef-koks: werk met oneven aantallen. Dit ziet er vaak spannender uit dan wanneer je even aantallen gebruikt.

Creëer dimensies

Door omhoog te werken, creëer je extra dimensies op het bord. Bouw het gerecht op in laagjes, leg het vlees bijvoorbeeld op een bedje van groenten. Dit geldt trouwens niet voor alle gerechten! Zo komt Capaccio bijvoorbeeld beter tot zijn recht als je het plat presenteert.

Olieën

Gebruik olieën om je kunstwerk nóg mooier worden. Giet het er niet klakkeloos overheen, maar druppel de olie over het gerecht heen of zet lijntjes!

Je kunt de bovenstaande tips ook prima toepassen op “eenvoudige” gerechten, zoals een pasta of stampotje. Hoe leuk is het om je gezin op een willekeurige maandagavond te verrassen met een mooi opgemaakt gerecht? Dat is toch veel gezelliger dan een paar pannen op tafel!